Serwisy społecznościowe takie jak Facebook, Instagram czy Twitter dają nowe możliwości dzielenia się informacjami o naszym życiu ze znajomymi i przyjaciółmi. Publikując zdjęcia czy prywatne informacje musisz jednak uważać, by nie trafiły one w niepowołane ręce. Jak zadbać o prywatność w portalach społecznościowych?

Czego lepiej nie publikować w serwisach społecznościowych?

Nierozważne publikowanie zdjęć i informacji w sieci może skończyć się poważnymi skutkami. Coraz więcej firm na etapie rekrutacji przegląda profile kandydatów w serwisach społecznościowych i na podstawie zebranych w ten sposób informacji podejmuje swoje decyzje. Mogą zaglądać tam także osoby chcące z różnych powodów naruszyć Twoją prywatność, czy też zwykli przestępcy szukający szybkiego zysku. Ustawienia prywatności w różnych serwisach bywają skomplikowane, zatem najprostszą metodą uniknięcia problemów jest uważny dobór publikowanych treści. Nie umieszczaj na swoich profilach w serwisach społecznościowych informacji, które mogą narazić Cię na straty finansowe, czy utratę dobrego imienia. Na podstawie zdjęcia karty kredytowej przestępcy mogą zrobić na Twoje konto zakupy, a zdjęcie dokumentu zawierającego Twoje dane osobowe może posłużyć np. do wyłudzenia kredytu. Serwisom społecznościowym zdarzają się błędy, czasem także zmieniają one zasady swojego funkcjonowania, zatem każdą publikowaną informację z góry potraktuj tak, jakby miała stać się lada moment publiczna i rozważ skutki takiego zdarzenia.

Ustawienia prywatności w social mediach

Każdy serwis umożliwia skonfigurowanie odpowiednich ustawień prywatności dla całego konta lub poszczególnych wpisów. Najprostszą metodą weryfikacji zabezpieczeń Twojego konta jest odwiedzenie go w tzw. trybie incognito (lub trybie prywatnym) w przeglądarce. Zobaczysz wtedy, jak wygląda Twój profil oczami przypadkowych osób spoza kręgu Twoich znajomych. Jeśli zobaczysz w ten sposób informacje, którymi nie chcesz się dzielić ze wszystkimi, skoryguj odpowiednie ustawienia swojego profilu lub wpisu i zweryfikuj czy stały się niewidoczne dla obcych.

Niestety nie wszystko w tym obszarze zależy tylko od Ciebie. Informacje na Twój temat czy zdjęcia z Twoim udziałem mogą także publikować przyjaciele czy znajomi. Możesz nie tylko aktywować opcję powiadamiania gdy ktoś oznacza Cię na zdjęciu, ale także opcję wyrażenia przez Ciebie wcześniejszej zgody zanim zdjęcie zostanie oznaczone. To pomoże Ci kontrolować jakie treści dotyczące Ciebie pojawią się w sieci. Nie wahaj się także zwrócić się do autorów wpisu o jego usunięcie, gdy dotyczy on Ciebie, a Ty nie zgadzasz się na jego publikację. W razie problemów możesz także zwrócić się z taką prośbą do administratorów serwisu, w którym umieszczono Twoje dane. Pamiętaj także, aby pytać swoich znajomych o zgodę, zanim umieścisz w sieci ich zdjęcia lub dotyczące ich informacje.

Zapamiętaj!
Lepiej jest zapobiegać niebezpiecznym sytuacjom, dlatego zawsze zastanów się, zanim opublikujesz informacje na swój temat w internecie.
5
/ 5
(liczba głosów: 
1
)
Twoja ocena

lady_cat

18.03.2018 13:16

Bardzo przydatny i przejrzysty artykuł.

czarny123

31.12.2017 18:33

lepiej sie zastanowic

Nasi Partnerzy

logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce cookies

Ok, rozumiem.